To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   

To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   To Become One   

To Become One
Romain Loiseau & Tristan Soreau
October 2019
2'54

Directed by: Romain Loiseau & Tristan Soreau
Director of Photography: Tristan Soreau
Camera Assistant: Namratha Thomas
Editing: Romain Loiseau
Drone Operator: Gary Bialas
Costume Designer: Mathilde Métral
Color Grading: Hugo Rossello
Sound Design: Romain Loiseau & Tristan Soreau
Featuring: Dasom Kim

Film stills

A woman equipped with a protective suit and a mask explores different spaces of an empty building, clinically silent. Abruptly, she senses the presence of someone else in the building. The split-screen is enhancing the feeling of duality and accompany the viewer until the main character’s ultimate discovery.

Making of

Director

Romain Loiseau & Tristan Soreau FR

Romain Loiseau is an editor, a musician, and a sound artist. He composed and played live the music for dance company Passion Passion for their show Tenue. In 2019 he co-created a sonic garden for Cité Internationale Universitaire de Paris with an Aeolian Harp as a centrepiece. He also composes electronic music under the moniker Loâzo. As an editor, he works on various formats such as documentaries, dramas and advertisings for different production companies.

Tristan Soreau is a French multidisciplinary artist currently based in Paris.
His main focus involves mediums such as film, sound, installations and creative coding. He strives for a poetic meeting point between images, sound, sculpture and emerging technologies, aiming to offer new sensorial experiences. His work has been exhibited by IRCAM, Maison des Sciences de l’Homme and several international film festivals.

Architectural project

The architectural project

Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay 2018

Robust and elegant, while essentially open in character, ISMO building is distinguished by a harmonic coexistence of nature and scientific research. It unites two architecturally expressed realms, housing theoretical and practical research, into a single entity. While the laboratories are situated along the north-facing side of the building behind a sleek curtain wall, the southern facade houses the office areas set around two spacious courtyards providing natural light. Grid like pattern of concrete posts and lintels extends from the south facade around the corners to the sides and reaches all the way to the end corners. Upon entering the building, the atrium unfolds all the way up to the roof with daylight flooding it through the facade and a large skylight. Above the atrium, a large auditorium hovers suspended from above. Aside the entrance, a library wall stretches over two levels, connected by an enclosed spiral steel staircase. Pointing upwards, rectangular balconies project into the space as comfortable settings for conversations and exchange of ideas.